Πριν τον 20ό αιώνα, τα καρδιαγγειακά ήταν περίπου άγνωστα. Γνώρισαν μια σταδιακή αύξηση και συνεχίζουν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Αν προσπαθήσει κανείς να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της ραγδαίας αύξησης τι είναι λογικό να κάνει; Προφανώς, να ψάξει τι άλλαξε στο περιβάλλον και στις συνήθειες των ανθρώπων που μπορεί να την προκάλεσαν. Αντί αυτού, όμως, τα Αμερικανικά (και ακολουθώντας κατά πόδας και τα διεθνή) καρδιολογικά επιτελεία έστρεψαν όλη τους την προσοχή στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη και τη χοληστερόλη, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής πριν τον 20ό αιώνα. Αντίθετα, η ζάχαρη λανσαριζόταν ως αναγκαία και υγιεινή, με ραγδαία αύξηση στην κατανάλωσή της και το κάπνισμα αναφερόταν ως παράγοντας κινδύνου μόνο ακροθιγώς. Ο λόγος, κατά την άποψή μου, ήταν οι πιέσεις από τα ισχυρά λόμπι της βιομηχανίας σπορελαίων, αναψυκτικών, δημητριακών πρωινού και ζάχαρης.
Σε αυτό το βίντεο, το δεύτερο της σειράς βίντεο για τα σπορέλαια, εξετάζω την ιστορία των σπορελαίων, πώς κατάφεραν να μπουν σε όλα τα νοικοκυριά παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τα παραδοσιακά λίπη και κάνω φύλλο και φτερό όλες τις έρευνες που οργανώθηκαν προκειμένου να αποδείξουν πως η αντικατάσταση του βουτύρου και λίπους από τα σπορέλαια και τις μαργαρίνες μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτή η παρουσίαση έχει τεράστια σημασία, γιατί πάνω σε αυτές τις έρευνες πάτησε η Αμερικανική κυβέρνηση για να ανακοινώσει τις Διατροφικές Οδηγίες του 1977, που κυριαρχούν μέχρι σήμερα και διδάσκονται παγκοσμίως στα σχολικά βιβλία.
Πρόκειται για μια ιστορία επιστημονικών στρεβλώσεων, συγκάλυψης και διαπλοκής, που την πληρώνουμε με τα σύγχρονα προβλήματα υγείας. Δεν αρκεί μόνο να δεχτεί κανείς πως τα σπορέλαια επιβλήθηκαν για οικονομικές σκοπιμότητες. Είναι αναγκαίο να ξεμπλέξουμε το κουβάρι των πραγματικών ερευνητικών δεδομένων, ακόμα και αυτών που οργανώθηκαν με σκοπό να προωθήσουν τη χρήση των σπορελαίων, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για το βούτυρο, τα λίπη, τη χοληστερόλη.
Δείτε όλο το βίντεο ΕΔΩ: