Προκαλεί η ψηλή χοληστερόλη καρδιακά; Τι λένε τα στοιχεία;
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκαλεί η ψηλή χοληστερόλη καρδιακά; Τι λένε τα στοιχεία;

Το κυρίαρχο αφήγημα στην καρδιολογία είναι πως η ψηλή χοληστερόλη, ολική και LDL, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών (έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη, αποφρακτικό εγκεφαλικό). Αυτό στην κλινική πράξη αποτελεί και τη βασική έγνοια των καρδιολόγων. Πολλές φορές, κάποιοι από τους ασθενείς μου που ακολουθούν κετογονική διατροφή βλέπουν μια αύξηση της χοληστερόλης ενώ όλοι οι άλλοι, πραγματικά αξιόπιστοι, δείκτες κινδύνου βελτιώνονται θεαματικά (αυξάνεται η HDL, μειώνονται τα τριγλυκερίδια, μειώνονται οι τρανσαμινάσες, μειώνεται η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μειώνεται η CRP, μειώνεται η ινσουλίνη νηστείας κλπ.). Εάν κάποιοι από αυτούς χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιον παθολόγο ή καρδιολόγο, αυτός θα τους ασκήσει πίεση να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί η χοληστερόλη, χωρίς να σχολιάζουν τη βελτίωση των υπολοίπων δεικτών. Αυτό από μόνο του το γεγονός, ότι δηλαδή βελτιώνονται όλοι οι δείκτες φλεγμονής, οξείδωσης, ηπατικής λειτουργίας, γλυκαιμικού ελέγχου κλπ ενώ η χοληστερόλη με την ίδια διατροφή μπορεί να αυξηθεί θα έπρεπε να αρκεί ως απόδειξη για την αναξιοπιστία της χοληστερόλης ως δείκτη καρδιακού κινδύνου.

Για να διαλύσω όμως κάθε αμφιβολία, θα σας δείξω τα στοιχεία μιας πολύ μεγάλης έρευνας (μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ) που έγινε με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία όσων εισήχθησαν σε 541 νοσοκομεία των ΗΠΑ την περίοδο 2000-2006 με συμπτώματα καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτός ο πίνακας δείχνει πόση LDL είχαν οι 103,632 ασθενείς που εισήχθησαν με καρδιακό. Επειδή ο πίνακας εισάγει και την κατάταξη ανάλογα με τα επίπεδα της HDL, κοιτάξτε την τελευταία σειρά που αφορά όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως επιπέδων HDL.

Βλέπουμε λοιπόν πως 17,6% των ασθενών με καρδιακό είχαν LDL
κάτω από 70 mg/dL
32% 70-99 mg/dL
27,4% 100-129 mg/dL
14,9% 130-159 mg/dL
και 8,2% πάνω από 160 mg/dL.
Για λόγους σύγκρισης, δείτε τι γράφουν τα διαγνωστικά εργαστήρια στα αποτελέσματα των εξετάσεων στη στήλη των φυσιολογικών ορίων:

Αν κάνουμε μια απλή πρόσθεση θα δούμε πως 49,6% είχαν κάτω από 100 mg/dL! Ας μη βιαστεί κάποιος να πει πως το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να μειωθούν κι άλλο τα “φυσιολογικά” όρια της LDL… Γιατί, αν πράγματι ο κίνδυνος καρδιακού ήταν ανάλογος με τα επίπεδα της LDL, θα έπρεπε να βλέπουμε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών όσο προχωράμε προς τις στήλες με τη ψηλότερη LDL. Αντίθετα, στο δεξιότερο άκρο του πίνακα, οι ασθενείς με LDL άνω των 160 mg/dL είχαν τα λιγότερα καρδιακά, και λιγότερα από τα μισά απ’ ότι όσοι είχαν κάτω των 70 mg/dL!

Δυσκολεύομαι να βρω άλλη ερμηνεία για τα αποτελέσματα αυτά, παρά μόνο πως τα επίπεδα LDL δεν είναι ενδεικτικά του καρδιακού κινδύνου.

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ:

TOP