Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει μια συνδιάσκεψη για τη διατροφή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σκοπός είναι να ανανεώσει τις Διατροφικές Οδηγίες, που πρώτη φορά είχαν εκδοθεί το 1977, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής McGovern. Οι Διατροφικές Οδηγίες του 1977 και η Διατροφή Πυραμίδα, χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα, έθεταν τότε ως βάση της συνιστώμενης διατροφής τροφές ψηλών υδατανθράκων, όπως τα μακαρόνια, τα μεταποιημένα δημητριακά, τα κρουασάν, ψωμί, πατάτες κλπ. Συνιστούσαν μάλιστα 6-11 μερίδες από αυτά τα είδη καθημερινά! Στον αντίποδα, εξοβέλιζαν τα κεκορεσμένα λιπαρά στην κορυφή της πυραμίδας, μαζί με την προστιθέμενη ζάχαρη.
Στην κορυφή της επιστημονικής επιτροπής που προετοιμάζει την τωρινή συνδιάσκεψη βρίσκονται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tuft που είχαν καταρτίσει την «Διατροφική Πυξίδα», έναν αλγόριθμο αξιολόγησης των τροφίμων σε μια ενιαία κλίμακα βαθμολογίας.
Ενδεικτικά, αναφέρω πως ενώ τα αυγά, το τυρί Cheddar και ο μοσχαρίσιος κιμάς κατατάσσονται στον πάτο που πίνακα, «ενθαρρύνεται» η κατανάλωση των μεταποιημένων δημητριακών της Kellogg’s, τα παγωμένα γιαούρτια low-fat, οι σοκολάτες κλπ. Με αυτούς επικεφαλής, οι νέες οδηγίες προβλέπεται να κινούνται (ακόμα πιο έντονα) στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο των παλιότερων Οδηγιών που έφεραν στις δυτικές κοινωνίες την πανδημία παχυσαρκίας και διαβήτη. Καμιά ελπίδα…