Μια σημαντική νέα έρευνα (6 Ιουλίου 2022) για την κετογονική διατροφή έδειξε θεαματικά αποτελέσματα για 31 ψυχιατρικούς ασθενείς.
Η κετογονική διατροφή έχει μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση της επιληψίας, αυτή ήταν άλλωστε η πρώτη εφαρμογή της. Αλλά, καθώς αποδεικνύεται όλο και πιο σταθερά πως οι νευροεκφυλιστικές και ψυχιατρικές διαταραχές έχουν μεταβολική βάση (περισσότερα στον δεύτερο τόμο του βιβλίου ΚΕΤΟ: Θεωρία & Πράξη), το πεδίο έρευνας επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της νευρολογίας και ψυχιατρικής.
Η έρευνα λοιπόν έδειξε βελτίωση της κατάθλιψης από 25,4 στην κλίμακα HDRS σε 7,7 και μείωση από 29,6 στην κλίμακα MADRS σε 10,1. Στις περιπτώσεις σχιζοφρένειας, σημειώθηκε βελτίωση από 91,4 στην κλίμακα PANSS σε 49,3.
Παράλληλα, στους ασθενείς καταγράφηκε βελτίωση σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων.
Υπολογίζεται πως 35 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς πάσχουν από διπολικές και ψυχωτικές διαταραχές και τουλάχιστον 280 εκατομμύρια από διαγνωσμένη κατάθλιψη. Οι παρενέργειες των ψυχοφαρμάκων που χορηγούνται σε αυτούς του ασθενείς, ανάμεσά τους και αρκετές μεταβολικές, οδηγούν το 74% στη διακοπή της αγωγής στους πρώτους 18 μήνες.
Αντίθετα, η εφαρμογή της κετογονικής διατροφής δρα όπως αποδεικνύεται εξυγιαντικά για τον μεταβολισμό των νευρικών κυττάρων, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη γλυκόζη, αποκαθιστώντας τις βλάβες στα μιτοχόνδρια των κυττάρων αυτών, αποτοξινώνοντας τον εγκέφαλο από τα παραπροϊόντα της καύσης γλυκόζης και βελτιώνοντας συνολικά τους δείκτες φλεγμονής του οργανισμού.