Φανταστείτε πως αγοράζετε ένα υβριδικό αμάξι, τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όμως η εταιρία που σας το πούλησε δεν σας έδειξε το κουμπί που επιτρέπει την αλλαγή καυσίμου. Ακόμα χειρότερα, δεν σας είπε καν πως είναι υβριδικό. Ή ακόμα χειρότερα, δεν σας εξήγησε πως το δεύτερο καύσιμο που δεν σας έδειξε είναι πιο καθαρό και οικονομικό από τη βενζίνη. Τέλος, αν μπορεί να γίνει χειρότερο, ο πωλητής της εταιρίας είχε οικονομικές διασυνδέσεις με το κύκλωμα πώλησης βενζίνης και σας παρουσίασε τη βενζίνη ως το μοναδικό, το απαραίτητο και το ιδανικό καύσιμο για το αμάξι σας. Το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείτε το αμάξι μόνο με βενζίνη, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας τόσο το αμάξι όσο και την τσέπη σας.
Χωρίς καμιά υπερβολή, αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον μεταβολισμό μας και όσα ξέρουμε για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας.

Διδασκόμαστε από τα επιτελεία διατροφολογίας/διαιτολογίας πως η γλυκόζη είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας, πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γλυκόζη, πως ψηλές δόσεις υδατανθράκων είναι αναγκαίες στη λειτουργία του εγκεφάλου κλπ κλπ.
Ρωτήστε όμως τους διατροφολόγους και γιατρούς που προωθούν αυτό τον μύθο, πόση είναι η ελάχιστη καθημερινή ποσότητα γλυκόζης (ή γενικά υδατανθράκων) που πρέπει να προσλαμβάνει ο ενήλικας για να διατηρεί τα «αναγκαία» αυτά επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό του. Δεν θα μπορέσει να απαντήσει! Γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει. Ναι, η γλυκόζη είναι αναγκαία για κάποια κύτταρα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μπορούν να παράγουν ενέργεια μόνο καίγοντας γλυκόζη. Αλλά, αυτή την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα, ο οργανισμός μας μπορεί να την παράγει μόνος του, από οποιοδήποτε τρόφιμο (εκτός από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες), δεν χρειάζεται να την προσλάβει με τις τροφές.

Η κετογονική διατροφή (διατροφή δηλαδή με πολύ λίγους υδατάνθρακες και ψηλά λιπαρά) και η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ούτε μια σύγχρονη μόδα ούτε μια ακραία μορφή δοκιμασίας του οργανισμού. Είναι η αφύπνιση ενός βαθιά ριζωμένου στον γενετικό μας κώδικα μηχανισμού επιβίωσης. Ενός μηχανισμού που έδωσε την ευκαιρία στο ανθρώπινο είδος να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες, σε εποχές που δεν υπήρχαν φρούτα, να μεταναστεύσει χωρίς να φοβάται πως η έλλειψη τροφής θα το εξοντώσει, επέτρεψε στις γυναίκες να κυοφορούν και να θηλάζουν χωρίς να κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ενέργεια. Η αφύπνιση αυτών των μηχανισμών σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην αποκατάσταση των βλαβών που προκύπτουν από την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων και έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας στη σύγχρονη εποχή.

Στην πραγματικότητα, αυτοί που κατηγορούν την κετογονική διατροφή ως ακραία και μονόπλευρη θέλουν τον άνθρωπο να μείνει προσκολλημένος στο ένα (το χειρότερο, το πιο «βρώμικο») από τα δύο κύρια καύσιμα, να συνεχίσει να λειτουργεί εξαρτημένος από τη γλυκόζη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του. Ο ίδιος ο σύγχρονος διατροφικός πολιτισμός είναι ακραίος και μονόπλευρος! Η ποσότητα ζάχαρης, φρουκτόζης και αμύλου που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει καμιά σχέση με τη μεταβολική ευελιξία για την οποία προγραμματιστήκαμε.

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να συμβάλει στη διάλυση των μύθων και των στρεβλώσεων γύρω από τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και την μεταβολική υγεία του ανθρώπου.