Ψωμί κετογονικής διατροφής
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψωμί κετογονικής διατροφής

Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η ενέργεια που προσφέρει το σταρένιο ψωμί προέρχεται κατά 72% από τους υδατάνθρακες, είτε είναι ολικής άλεσης είτε από λευκό αλεύρι. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη ελάχιστα σχετίζεται με τις θερμίδες ή το ποσοστό των απορροφήσιμων υδατανθράκων (του αμύλου). Fasting and postprandial insulin responses to the ingestion of a consistent amount of the test breads. Test bread was ingested after collection of fasting blood sample at time point −15 min. Data are means. Standard errors are not included for clarity, n = 11. Significant overall treatment effects were found in insulin response to the breads (sprouted-grain bread was lower than 12-grain (P < 0.03) bread, and 12-grain bread was lower than sourdough (P < 0.001) and white (P < 0.001) breads).

Fasting and postprandial glucose responses to the ingestion of 50 g available carbohydrate of the test breads. Data are means. Standard errors are not included for clarity, n = 12. Test bread was ingested after collection of fasting blood sample at time point −15 min. Significant overall treatment effects were found in glucose responses to the breads (Sprouted-grain bread was lower than 11-grain (P < 0.009), sourdough (P < 0.001), and white (P < 0.006) breads). Twelve-grain bread was lower than 11-grain (P < 0.04) and sourdough (P < 0.003) breads).

Απλά, η παρουσία των περισσότερων φυτικών ινών του ψωμιού ολικής άλεσης επιταχύνει την πέψη και οδηγεί ταχύτερα σε αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα (σύγκριση 11-grain, 12-grain και white στα σχήματα) (πηγή). Το τελικό όμως επίπεδο της γλυκόζης και της ινσουλίνης και ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθουν στα επίπεδα νηστείας ελάχιστα διαφέρουν. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως το άμυλο δεν μπορεί να απορροφηθεί και να αξιοποιηθεί από τον οργανισμό μας παρά μόνο αν μετατραπεί σε γλυκόζη. Δύο φέτες ψωμί, ολικής ή λευκό, περιέχουν το αντίστοιχο 5 κουταλιών του γλυκού ζάχαρης (αν και η ζάχαρη περιέχει ίσες ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης).

Όσοι λοιπόν αποφασίσετε να αρχίσετε κετογονική διατροφή, αλλά δεν μπορείτε να στερηθείτε τη συνήθεια του ψωμιού, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή (θα σας δώσω κι άλλες εναλλακτικές αργότερα), με ελάχιστους υδατάνθρακες, που αντικαθιστά το αλεύρι δημητριακών με αλεύρι αμυγδάλου, καρύδας και ίνες μπαμπού. Ωστόσο, θα παρατηρήσετε πως και σε αυτή τη συνταγή υπάρχει μια ποσότητα υδατανθράκων. Οπότε, δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση. Ευτυχώς, είναι πολλαπλάσια χορταστικό, οπότε μια φέτα αρκεί. Καλή όρεξη!

 

ΨΩΜΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

Κάθε φέτα 34 (γραμμάρια) περιέχει 129 kcal ενέργεια, τη διπλάσια δηλαδή ενέργεια απ’ ότι το ψωμί σιταριού.
Οι αναλογίες macros που συνθέτουν αυτές τις θερμίδες είναι
ΛΙΠΑΡΑ 84%,
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 12%
και ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4%.
Η συνολική ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει η κάθε φέτα είναι 1,3 γραμμάρια
(ανάλογα με την ένταση της κετογονικής που κάνετε το ημερήσιο όριο υδατανθράκων κυμαίνεται από 20 μέχρι 50 γραμμάρια).

Η συνταγή δίνει ψωμί 340 γραμμαρίων, για 10 φέτες.

 

 

ΥΛΙΚΑ
– 4 αυγά
– 50 gr πρόβειο βούτυρο
– 2 κουτ. σούπας λάδι καρύδας
– 70 gr αλεύρι αμυγδάλου
– 20 gr αλεύρι καρύδας
– 10 gr ίνες μπαμπού
– 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
– 1/2 κουτ. γλυκού xanthan gum
– 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα αυγά σε ψηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε λειωμένο το βούτυρο + λάδι καρύδας και χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε τα αλεύρια και τα λοιπά, χτυπάμε.
Βάζουμε σε σκεύος ανάλογο της ποσότητας (η προτεινόμενη ποσότητα θέλει π.χ. κεσέ) με λαδόκολλα και χύνουμε το μείγμα.
Με λαδωμένη παλάμη ισιώνουμε τη ζύμη.
Αν θέλουμε προσθέτουμε σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή άλλους σπόρους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε φέτες και φυλάμε σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι 15 μέρες.

Δρ. Ρολάνδος Παύλου, γιατρός

TOP