Πολύσπορες Κυπριακές γλυσταρκές
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολύσπορες Κυπριακές γλυσταρκές

Η μυρωδιά της γλυσταρκάς (ή γυρισταρκάς) μου φέρνει παιδικές μνήμες, όταν αγόραζα στο σχολείο μια τέτοια, με τις περίτεχνες διακλαδώσεις. Είναι από τις μυρωδιές που πλέον χάνονται σιγά σιγά, καθώς η σύγχρονη αρτοποιία την εγκαταλείπει.

Ωστόσο, κατάφερα να τη φτιάξω με αρκετά αξιοπρεπή macros, εννοείται χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε δημητριακού ή θερμιδούχου γλυκαντικού. Η ψηλή περιεκτικότητα όμως σε ξηρούς καρπούς μπορεί για κάποιους που ακολουθούν κετογονική διατροφή πιο κοντά στην carnivore να είναι αποθαρρυντική.

Σε αυτή την εύκολη εκδοχή, δεν έδωσα το σχήμα της κλασικής γλυσταρκάς, τις έκανα σαν απλά κράκερς.

 

 

ΥΛΙΚΑ:
– 4 κ.σ. σπόροι Chia
– 150 ml νερό
– 50 gr βούτυρο πρόβειο
– 220 gr αλεύρι αμυγδάλου
– 1 κ.γ. μαχλέπι αλεσμένο
– Μισό κ.γ. κανέλα
– 1 κ.γ. αλάτι
– 1 κ.γ. ερυθριτόλη/στέβια (1:1)
– 1 κ.γ. μαραθόσπορος
– 2 κ.σ. ηλιόσπορος
– 2 κ.σ. κολοκυθόσπορος
– 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος
– 1 κ.γ. μαύρο κύμινο (μαυροκούκι)
– 1 κ.σ. λιναρόσπορος
– 4 κ.σ. ελαιόλαδο

 

ΟΔΗΓΙΕΣ:
1. Μουλιάζεις τους σπόρους Chia σε 100 ml νερό για 10′.
2. Λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
3. Αναμειγνύεις σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.
4. Προσθέτεις, αν χρειάζεται, κι άλλο νερό για να “δέσει” η ζύμη χωρίς ούτε να διαλύεται ούτε να κολλάει.
5. Απλώνεις σε λαδόκολλα τη ζύμη με ένα κουτάλι, στάζεις λίγο λίγο το ελαιόλαδο και συνεχίζεις να απλώνεις, φτιάχνοντας ένα λεπτό τετράγωνο φύλλο 3-4 mm πάχος.
6. Χαράσσεις το φύλλο σε τετραγωνάκια, περίπου 5×5 cm.
7. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45′ στους 160°C με αέρα.
8. Αποθήκευσε τα κρακεράκια γλυσταρκάς σε αεροστεγές δοχείο, για να μείνουν τραγανά.

 

Κάθε κρακεράκι έχει:
– Περίπου 80 θερμίδες
– Macros Λιπαρά 80% – Πρωτεΐνες 9%- Υδατάνθρακες 11%
– 2 γραμμάρια πρωτεΐνη
– 2,4 γραμμάρια καθαρού υδατάνθρακα.

 

TOP